Eenheid in monitoring, eigenheid in ambities

Het vernieuwde toezichtkader van de Onderwijsinspectie stelde het bestuur van Scholengroep Spinoza in een prominente rol. Een rol die ze aangrijpen om eenduidige kwaliteitsverbetering en - monitoring te combineren met het stimuleren van een eigen identiteit op scholen. Elles Driessen, directeur bestuursbureau, vertelt over de ontwikkelingen bij Spinoza.

 

"Kwaliteitsontwikkeling schuilt in nieuwsgierigheid en vertrouwen"

Hoe kan kwaliteitszorg het onderwijs in de klas verbeteren? Door een cultuur van nieuwsgierigheid, vertrouwen en reflectie te stimuleren. We spreken Marleen Delcour, stafmedewerker kwaliteitszorg bij het Scala College in Alphen aan de Rijn en voorzitter van het Landelijk Netwerk Kwaliteitszorg VO.

 

“Kwaliteitsverbetering komt van de docent’’

Alice van Bommel, kwaliteitsmedewerker bij het scholengemeenschap Penta College, was een voorloper op het gebied van kwaliteitsmonitoring. Nu geeft ze met CumLaude scholen zélf de middelen om hun kwaliteitsbeleid naar een hoger niveau te tillen. “Uiteindelijk wil ik mezelf overbodig maken.”

 

We gaan van massaproductie naar maatwerk, ook in kwaliteitsbeleid

We wuiven de focus op rendementsdenken vaarwel in het kwaliteitsmanagement. Naast cijfers en grafieken komt er aandacht voor menselijke waarden. Tijmen Bolk, directeur
organisatieadvies bij Beekveld & Terpstra en schrijver van het boek De geest uit de fles. Van bureaucratie naar bezieling, neemt ons mee in de kwaliteitszorg van de toekomst.