Het effect van 2 jaar turbulent onderwijs
Wat is het effect van 2 jaar ‘corona-onderwijs’ op onder meer de doorstroom? Scholen krijgen steeds meer behoefte aan inzicht hierin. Tijd voor een analyse dus.
Als de doorstroomgegevens geheel of gedeeltelijk zijn verwerkt in het LAS of - voor de Somtoday-scholen - de adviesplaatsingen zijn bijgewerkt, geeft CumLaude een prognose voor de doorstroom.
Laten we eens kijken naar de havo-bovenbouw:
^ Doorstroom > IDU tabblad Doorstroom
De doorstroomprognose voor havo 4 is in bovenstaand voorbeeld 63,8%. Is dit lage percentage het effect van een lagere drempel in het voorgaande jaar voor de overstap van havo 3 naar havo 4 of een hoge drempel voor havo 5?
Om hier zicht op te krijgen kun je onder meer kijken naar de doorstroom in de afgelopen jaren. (Dit doen we hier zonder enige kennis van de school en/of haar leerlingen 😊).
^ Doorstroom > IDU tabblad Doorstroom kies voor de knop Historie
De doorstroom van havo 3 naar 4 was vorig jaar 82%. Dat was hoog in vergelijking met het voorgaande jaar en de prognose voor het huidige jaar, maar wel vergelijkbaar met de doorstroom in ‘16/’17 en ‘17/’18. Er lijkt dus geen sprake van een lagere (te lage) drempel te zijn geweest.
De doorstroom van havo 4 naar 5 was vorig jaar 85%. Dat was hoog in vergelijking met jaren daarvoor.
Van die 85% doorgestroomde leerlingen uit havo 4 van vorig jaar, staat nu na tijdvak 1 al 80% van de leerlingen op geslaagd. Een percentage dat na de tijdvakken 2 en 3 zeker nog stijgt. Een slagingspercentage boven dat van ‘18/’19 is dus zeker haalbaar, waarmee je weer meer aansluit bij de jaren ‘16/’17 en ‘17/’18.
Kijkend naar dit voorbeeld is de vraag ‘Zijn we nu te streng voor of te voorzichtig met onze havo 4 leerlingen?’ zeker reëel …
Wil je samen met een consultant van Somtoday/CumLaude dit soort analyses maken voor jullie school? Neem dan contact met ons op via info@cumlaudevo.nl 0570–768111.