“Met CumLaude houden we zicht op onze scholen”

WhatsApp Image 2021-02-10 at 15.57.14.jpeg

Onderwijsgroep Galilei wordt gevormd door vijf scholen voor openbaar voortgezet onderwijs. Nicoline Rakké is beleidsmedewerker Onderwijs en Kwaliteit. De Onderwijsgroep gebruikt al jaren CumLaude. “Het is gebruiksvriendelijk. Daarnaast hoeven we gegevens niet zelf om te zetten in een afbeelding of grafiek, maar voegen het direct toe aan een rapport. Dat scheelt veel werk en tijd”.

“In de afgelopen 10 jaar is de functie beleidsmedewerker Onderwijs en Kwaliteit ontwikkeld en gegroeid”, vertelt Nicoline. “Eerst waren onze taken voornamelijk operationeel: het verzamelen en analyseren van gegevens, het schrijven van rapporten en hierover de scholen adviseren. Tegenwoordig is het werk verschoven naar het tactische en strategische niveau. Gedurende een werkdag betekent dit schakelen tussen de rollen van doener, regelaar en denker. We ondersteunen alle lagen van de organisatie. We leveren gegevens aan, stellen rapportages op en trekken conclusies uit gegevens. Zo kan een teamleider precies zien hoe zijn afdeling presteert, wat de verbeterpunten zijn, welke onderdelen bovenmatig scoren en wat de trends zijn.”

Op alle leerlingvolgsystemen
Onderwijsgroep Galilei gebruikt CumLaude sinds 2013. “Onze scholen gebruiken twee verschillende leerlingvolgsystemen. De keuze voor CumLaude was eenvoudig, omdat deze tool op beide systemen kan draaien en dus als schil over beide programma’s werkt. Het alternatief kon dat toen niet.”

Nicoline geeft aan zelf Onderwijsresultaten (opbrengtsindicatoren) te gebruiken. “In juni en september geeft dit een goede indicatie van de opbrengstenkaart. Daarnaast gebruiken we de ‘cijferlijsten in domein cijfers’. Deze zijn vaak het startpunt voor het maken van lijsten. In deze lijsten worden risico's vanuit de Cito Vas toetsen en achterstanden uit het OKR gekoppeld aan de rapportcijfers en kenmerken van de leerling, zoals het basisschooladvies. Tijdens de rapportvergaderingen en de leerlingbesprekingen worden deze lijsten gebruikt om een doorlopende leerlijn voor de leerling te realiseren. Ook is CumLaude voor ons een evaluatie-instrument. Aan de hand van de meest recente cijfers hebben docenten en secties de risico's in beeld en kunnen hierop sturen met een plan van aanpak.”

Voorspellende waarde
Een andere functie die veelgebruikt wordt, is toetsdetails. “Als deze goed zijn ingevuld, heeft de functie een voorspellende waarde voor het Centraal Examen. Als je bij Nederlands bijvoorbeeld alleen kijkt naar het totale SE-cijfer, krijg je geen realistische voorspelling voor het CE. Het CE Nederlands bestaat voornamelijk uit leesvaardigheid en bij de SE’s gaat het ook over andere onderwerpen. De functie toetsdetails kan een voorspellende waarde hebben, als de toetsen de juiste omschrijving hebben gekregen.”

“De doorstroommatrix gebruiken we om te zien waar het streven naar de doorlopende leerlijn niet succesvol is. Als een leerjaar hoge afstroom laat zien, betekent dit dat er iets niet goed gaat. Dit signaal is dan de start om te achterhalen wat de oorzaak van deze cijfers is. Vervolgens kan de school maatregelen nemen en het proces bijsturen.”

Gegevens direct inzichtelijk
“Het grote voordeel van CumLaude is”, vervolgt Nicoline, “dat de gegevens inzichtelijk zijn ongeacht het soort LVS. Het is gebruiksvriendelijk. We kunnen snel gegevens ophalen, als dat nodig is. Zoals pasgeleden bij een inspectiebezoek. De bestuurder werd gevraagd om schoolexamencijfers voor een bepaald vak. Deze kennis heeft hij niet direct paraat. Doordat we CumLaude open hebben staan, kunnen we dit soort gegevens direct tonen.”

“Een ander voordeel is dat we gegevens niet zelf nog moeten bewerken tot een afbeelding of grafiek. We halen ze kant-en-klaar uit CumLaude en kunnen ze direct toevoegen aan een totaalanalyse of rapport. Zo laten we het instrument voor ons werken. Dat scheelt veel tijd.”

Wil je meer weten over de mogelijkheden van CumLaude? Neem gerust contact met ons op.

Karen Verschuren
karen.verschuren@topicus.nl
Consultant CumLaude

Chantal Schey
chantal.schey@topicus.nl
Onderwijs en Kwaliteit Adviseur