Onderwijsresultaten positief, maar wat is de trend?
Het schooljaar gaat alweer richting de zomervakantie, leerlingen hebben examen gedaan en de resultaten van de doorstroom worden steeds meer zichtbaar. Wat betekent dat voor je onderwijsresultaten? Hoe staat het met de onderbouwsnelheid en het bovenbouwsucces? Zorgt alle onderwijsinzet voor een resultaat boven de gestelde norm?
De Inspectie kijkt bij de Onderwijsresultaten altijd naar de meest recente driejaarsgemiddelden. CumLaude toont de indicatoren ook als driejaarsgemiddelden, maar je kunt snel en eenvoudig de tweejaarsgemiddelde en éénjaarsgemiddelde analyseren. Zo bekijk je of er een trend zichtbaar is en of de trend zich positief ontwikkelt of dat er mogelijk risico’s zijn waar je mee aan de slag kunt gaan. Zo kun je op tijd bijsturen.
Hoe bekijk je de onderwijsresultaten en de trendanalyse in CumLaude?
Ga naar menukeuze Onderwijsresultaten. Je ziet hier op het eerste tabblad gelijk het actuele driejaarsgemiddelde:
Actueel driejaarsgemiddelde onderwijsresultaten
Om een eventuele trend te analyseren, zet je het dashboard rechtsboven om van Actueel naar Historie:
Historie driejaarsgemiddelde onderwijsresultaten
Je kunt de indicator omzetten naar een éénjaarsgemiddelde:
Je ziet vervolgens de trend over de laatste drie jaren van de onderwijsresultaten, waarbij je in dit voorbeeld een dalende trend ziet bij de onderbouwsnelheid en examencijfers per éénjaarsgemiddelde.
Historie éénjaarsgemiddelde onderwijsresultaten
Afzonderlijk onderwijsresultaat
Wil je nader inzoomen op ieder onderwijsindicator afzonderlijk, dan kun je klikken op de naastgelegen tabbladen binnen de menukeuze Onderwijsresultaten. Je ziet per indicator gedetailleerde informatie en je kunt als school bepalen of er bepaalde interventies nodig zijn om de resultaten te verbeteren.
De examenresultaten zijn het afgelopen jaar bij veel scholen onder de norm terechtgekomen. Hier zie je het effect van corona als gevolg van de zogenaamde ‘duimregeling’. Leerlingen mogen een examenvak wegstrepen wat in de praktijk vaak betekent dat leerlingen bij voorbaat geen inzet tonen voor het vak en de gemiddelde examenresultaten daardoor behoorlijk kunnen dalen. De inspectie analyseert de OR1 dit jaar wel, maar zal geen oordeel uitbrengen. Echter, omdat de inspectie altijd kijkt naar een driejaarsgemiddelde, zal het effect van deze ‘duimregeling’ ook de komende jaren nog zichtbaar zijn.
Kortom: wil jij aan het begin van een nieuw schooljaar weten hoe jouw onderwijsresultaten ervoor staan met de meeste recente doorstroomgegevens? Met bovenstaande analyses heb jij snel en eenvoudig dit complete overzicht. Je ziet direct waar er eventueel werk te doen is en waar je risico’s liggen, zodat je op tijd plannen kunt maken om een dalende trend weer positief om te buigen.
“Om ervoor te zorgen dat je onderwijsresultaten zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid van de inspectie liggen, is de administratieve verwerking van vertrekkende niet-examenleerlingen belangrijk. Dus registreer in je leerlingadministratiesysteem de uitstromers (bijvoorbeeld vanwege verhuizing of andere schoolkeuze) eind dit jaar met een doorstroomstatus ‘doorstroom - opstroom - afstroom - doublure’.
Dan kan CumLaude deze doorstroom ook meenemen in de doorrekening van je onderwijsresultaat.”