“op een fantastische wijze trends bekijken”
Elles Vogt was stafmedewerker Kwaliteitszorg bij Stichting Internationaal en Lokaal Funderend Onderwijs in Eindhoven. Deze stichting bestaat uit vier scholen: twee locaties van het Stedelijk College Eindhoven (SCE), de International School Eindhoven (ISE) en het Strabrecht College Geldrop. “We gebruiken CumLaude sinds de aanvang van het Schoolplan 2018-2022. Ik ben fan geworden van de functionaliteiten.”
“De door bestuur en scholen geformuleerde ambities en doelen worden volgens een kwaliteitscyclus onderzocht. Ik kijk dan vanuit gezamenlijke regie naar de onderwijskwaliteit: waar zien we de beoogde ontwikkeling? Wat kan beter? Dit doe ik enerzijds door volgens onze kwaliteitsnormen de kwaliteit te meten en ervoor te zorgen dat ons onderwijs voldoet aan de wettelijke eisen, anderzijds door de merkbare kwaliteit zichtbaar en aantoonbaar te maken. Dat vind ik altijd weer een prachtige opdracht.”
Kwaliteit in schoolportfolio’s borgen
“Als stichting ontwikkelden we kwaliteitsindicatoren: Kritieke Prestatie Indicatoren (KPI’s) en Kritieke Kwaliteits Indicatoren (KKI’s). Met de KPI’s worden de meetbare kwaliteitsdoelen gemeten, met de KKI’s de merkbare of aantoonbare kwaliteit. Daarbij kijk ik nadrukkelijk naar het onderwijsproces. Dus niet alleen naar onderwijsresultaten in cijfers, maar ook naar wat er gebeurt tussen leraar en leerling. Dat laat ik dan op een dynamische manier zien. Met filmpjes en foto’s borgen we kwaliteit in schoolportfolio’s.”
In- en overzicht in de onderwijsresultaten
“Onderdeel van de meetresultaten bij de KPI’s zijn de onderwijsresultaten, weergegeven volgens het model van de inspectie. Wij gebruiken CumLaude voor het verzamelen van die resultaten. Als stafmedewerker verwerk ik voornamelijk resultaten op stichtingsniveau en op schoolniveau in rapportages. En de scholen werken ook met gegevens uit CumLaude. Ik kan dus wel zeggen dat CumLaude mijn werk mooier maakt. Ik ben fan geworden van de functionaliteiten van het programma. CumLaude geeft mij in- en overzicht in de onderwijsresultaten, het verband met het model van de inspectie is zichtbaar en tegelijk zijn de gegevens inzichtelijk op alle niveaus.”
Welke functies vind je handig?
“Ik kan vanuit het overzicht van onderwijsresultaten direct verdere analyse doen door in te zoomen op bijvoorbeeld team, klas of leerlingniveau. Daarbij geeft CumLaude de prognoses en andere resultaten overzichtelijk weer, zoals leerlingaantallen en verzuimcijfers. De onderwijsresultaten van de scholen worden door CumLaude in een dashboard samengevat op stichtings- en schoolniveau.
Trends bekijken
“Zo kunnen we op een fantastische wijze trends bekijken met de selectie voor weergave van eerdere resultaten. Ook kan ik direct de huidige stand van zaken zien, in gemiddelden over 1 schooljaar, in plaats van enkel een driejaarsgemiddelde tot aan voorgaand schooljaar. Zo is het effect van schoolontwikkeling direct herkenbaar in resultaatoverzichten in CumLaude. Daar worden we bij SILFO erg blij van.”
“Ook gebruiken we overzichten en prognoses voor het weergeven van resultaten die relevant zijn voor bijvoorbeeld de inzet van NPO-gelden. We gebruiken CumLaude zo ter ondersteuning om beleidsrijk te begroten.”
Wat mis je nog?
“Het zou fijn als het makkelijker werd om de resultaten van twee groepen leerlingen handmatig te kunnen selecteren en vergelijken. Bijvoorbeeld wanneer ik de cijfers van een groep met tweejarige brugklasleerlingen die onderwijs volgt volgens een nieuw onderwijsmodel wil vergelijken met de leerlingen uit de reguliere klassen.”
“Verder zou ik het fijn vinden als er bijeenkomsten komen waarbij we tips uitwisselen, van elkaar en met elkaar leren hoe je kunt ontwikkelen. Samen werken aan verbeteringen en ervaringen delen is belangrijk in het onderwijs. Daar groeien we allemaal van.”