Terugblik CumLaude klantendag 14 april 2022

Thema: Kwaliteitscultuur in de school

Datum: 14 april 2022


Kwaliteit leeft in onderwijsland! En dat juichen wij van harte toe. Maar het blijft een uitdaging om de school, het team en je collega’s bewust te laten zijn van eigen handelen en daarbij zicht te houden op onderwijskwaliteit. Naast kwaliteitszorg is kwaliteitscultuur daarom zeker zo belangrijk.

Op 14 april 2022 gaf CumLaude je met workshops handvatten om hiermee aan de slag te gaan binnen je eigen school. Op deze pagina delen we de informatie van de diverse sessies.


Plenair / Keynote

Modegril of noodzakelijk vehikel voor goed onderwijs?

Tijdens het plenair neemt Myrte Legemaate ons mee in een inspirerende key-note over kwaliteitscultuur. Wat is een kwaliteitscultuur? En wat is het niet? Wat levert een kwaliteitscultuur op voor de docenten, de leerlingen en de school? Wat is voorwaardelijk voor een kwaliteitscultuur? Aan de hand van theorie en praktijk geeft ze handvatten voor het versterken van een kwaliteitscultuur in het onderwijs.
Myrte is senior onderwijskundig adviseur bij Avans Hogescholen en promovendus op het gebied van kwaliteitscultuur.


De break-out sessies

Kwaliteit is geen cultuur maar een credo

Tijdens deze break-out sessie kijken we naar het momenteel veelgebruikte woord kwaliteitscultuur. We gaan aan de slag met groepjes en gaan concluderen dat een kwaliteitscultuur niet definieerbaar is, niet haalbaar is, niet streefbaar is.
We zien dat kwaliteit slechts datgene is dat voldoet aan jouw eisen, aan wat je op een bepaald moment nodig hebt. En wat je nodig hebt is afhankelijk van omstandigheden. En verandert in de loop van de tijd.
Dit is de cultuur die verder helpt, die uitdaagt, die energie geeft: de verbetercultuur.

Door: Jos van Velzen
Scala College Docent Wiskunde, statistisch fanaticus, kwaliteitshandelaar, dwarsligger

 

Keuze 2: Wat kan CumLaude voor jou als schoolleider betekenen?

In deze interactieve workshop willen we voorbeelden delen uit de praktijk van directeuren en teamleiders. Hoe helpt CumLaude schoolleiders VO om data over resultaten en inspectiekaders te verzamelen, te analyseren en te tonen aan onze stakeholders? Hoe kunnen teamleiders CumLaude inzetten om secties en docenten te ondersteunen in het analyseren en verbeteren van hun resultaten? Hoe kan CumLaude de school helpen een lerende organisatie te zijn? Op deze bijeenkomst willen we vooral good practice delen en leren van elkaar. Kunnen we meer uit het programma halen? Wat hebben schoolleiders nodig van CumLaude om hun kwaliteitszorg te verbeteren?

Door: Henriette Steuten
Comenius Lyceum Capelle, conrector havo, verantwoordelijk voor onderwijs, HRM, kwaliteitszorg van 700 leerlingen en 40 medewerkers havo

 

Keuze 3: "Met al die meetbare gegevens weet je nog niets!"

Wat is er voor nodig om data goed te kunnen duiden? Wie het weet mag het zeggen! Hoe helpt CumLaude ons hierbij? Een gemeenschappelijke zoektocht, die ons een stap, wellicht stappen, verder brengt.

Door: Harry van Goor
VanGoorAdvies, Onderwijs en kwaliteitszorg. In zijn werk richt hij zich vooral op kwaliteitsanalyses en verbetertrajecten op scholen

 

Keuze 4: Ontwikkelingsgerichte Kwaliteitscultuur

Uit de praktijk: hoe wij bij SILFO als bestuur en scholen vanuit visie gezamenlijk werken aan een doorlopende kwaliteitsontwikkeling.

Door: Elles Vogt
Stafmedewerker Kwaliteitsontwikkeling bij Stichting Internationaal en Lokaal Funderend Onderwijs (SILFO) te Eindhoven

 

Keuze 5: Kwaliteitscultuur binnen Stichting Carmelcollege; van scholen naar bestuur en terug of toch stiekem andersom

Een kwaliteitscultuur realiseren binnen een stichting met de grootte van Stichting Carmelcollege, dat is nogal een opgave. Hoe wij hieraan werken? Daarvoor nemen we jullie mee in de systematiek van zelfevaluatie binnen onze stichting en ontdekken we met elkaar of én waar deze systematiek de kwaliteitscultuur positief stimuleert. Zo leren we met en van elkaar hoe we de kwaliteitscultuur morgen nog beter vorm kunnen geven. Doe je mee?

Door: Ellen Tomberg,
Adviseur kwaliteit, Etty Hillesum Lyceum; houdt zich bezig met het creëren van een kwaliteitscultuur van de centrale directie tot de leerling

Doriene Boezelman,
Adviseur onderwijs & kwaliteit, Stichting Carmelcollege; houdt zich bezig met doorontwikkelen en ondersteunen kwaliteitscultuur op bestuursniveau via gesprekken en getallen